29.7.11

Kick-in-a-butt proteinski bar





Već smo sa neskrivenom setom konstatovali da nam šećer nije prijatelj kada su dijete u pitanju, a da slatkiši predstavljaju nešto na šta moramo da zaboravimo. Takođe, već smo pomenuli da postoje „alternative“ kada su slatkiši u pitanju, a to su proteinski barovi.

Za razliku od „običnih“ slatkiša i čokoladica, natrpanih lošim mastima, prepunih ugljenih hidrata i praznih kalorija, proteinski barovi predstavljaju odličan izbor za obrok bilo kad tokom dana. Pružiće vam dugotrajan osećaj sitosti, a vašem telu preko potrebne nutrijente, bez loših kalorija i osećaja griže savesti.

Kako to? Ukratko – ovaj proteinski pored proteina sadrži zdrave esencijalne masne kiseline, vlakna i korisne ugljene hidrate. Znači – ovo je sve, samo ne džank. ;)

Ah, da, zaboravih da napomenem – izuzetno su ukusni. :)

Da vidimo šta vam treba!

1) whey protein – možete ga naći u svakoj prodavnici sportske ishrane. Za jedan „batch“ će vam biti potrebno 200g. U ovom receptu sam koristila AllMax AllWhey od vanile (taj sam imala u šteku), ali vi možete koristiti bilo koji, u zavisnosti kakvog ukusa želite da vam bude proteinski bar.



2) ovsene pahuljice – trebaće vam 100g. Slobodno koristite one najobičnije na meru, nema potrebe za fensiranjem.

3) laneno seme – idealno bi bilo mleveno (može se kupiti u DM marketima), a ukoliko imate blender kod kuće, izblendajte 1 ½ supenu kašiku.

4) kakao – obični, bez dodatka masnoće. Trebaće vam 1 supena kašika. Doduše, ako je vaš whey od čokolade ili voćnog ukusa, ovu stavku možete da preskočite.

5) mleko sa smanjenim procentom masti – što niže, to bolje. Računajte na 150 ml.

6) buter od kikirikija – 1 veeelika supena kašika. Koristila sam ovaj, koji smatram najkvalitetnijim na našem tržištu.

To je to što se sastojaka tiče. Priprema je jednostavna. Obezbedite veliku posudu za mešanje, kao i manji poslužavnik ili posudu na koju ćete izliti masu.

Prvo dodamo whey, pa ovsene, mleveno laneno seme i kakao. Naravno, sve suve sastojke dooobro promešamo. 



Onda dodamo buter od kikirikija i sipamo mleko. Ako niste do ovog trenutka oprali ruke, operite ih. Moraju biti čiste za ono što predstoji, a to jeee... mešanje!

Neću vas lagati, mešanje uopšte nije lako. Masa je takva da je nemoguće umešati je uz pomoć varjače, i to zbog lanenog semena. Naime, kada se jednom samelju, semenke lana u kontaktu sa mlekom (ili vodom, whatever) formiraju jednu izuzetno gustu i lepljivu masu, tako da nećete imati mnogo vremena. Dooobro izgnječite, izmešajte i ujednačite masu.

Dok vam se ruke još uvek nisu stegle, masu izlijte na poslužavnik koji ste prethodno pripremili. Raširite je po celoj površini (koliko ste u mogućnosti, ovo uopšte nije lako), i ostavite je u frižider na par sati. Nakon toga, izvadite poslužavnik, isecite barove u veličinu koja vam odgovara i uživajte u izuzetno zdravoj poslastici. Od ove mase se može napraviti otprilike 8 proteinskih barova, prosečne kalorijske vrednosti od oko 260 kcal (ima dosta varijabli u receptu, tako da je ova vrednost odokativna).



Bonus: oni koji nisu na žestokom „sečenju“, mogu staviti i poneku suvu grožđicu, a površinu možete posuti seckanim sirovim kikirikijem ili bademom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...