17.11.11

Nuklearni filmski maraton 2011! Epizoda 5 - "The Day After", 1983



Kao što smo videli u prethodnom dokumentarcu, 1983. godina je bila baš, baš gadna. Da onaj Rus nije imao petlju da uključi mozak i logiku u celu priču, ovaj tekst verovatno ne bi postojao. A i ja kenjam, verovatno ni mi ne bi postojali. Elem, dok se Britancima krv u žilama ledila od "Threads", čitava jedna generacija Amerikanaca je prve košmare doživela ne uz Fredija Krugera, ni uz Majkla Majersa, već uz "Dan posle". Enjoy. ;)

"The Day After" - Nicholas Meyer, 1983.



trajanje: 121 minut
uloge: Jason Robards, Steve Guttenberg, John Lithgow
scenario: Edward Hume

Štaviše, legenda kaže da se i američki predsednik Regan toliko istripovao kada je gledao "Dan posle" na nekoj privatnoj projekciji da je nakon toga ozbiljno stavio "prst na čelo" i zapitao se gde može da dovede eventualna nuklearna konfrontacija sa Sovjetima. Uostalom, taj segment ste mogli da vidite i u "1983 : The Brink of Apocalypse". Red nalaže da pogledate film koji je čak i Regana skenjao. Kažu, skenjao ga je do te mere da je nakon gledanja filma rešio da malo iscoolira i da počne da pregovara sa Rujama. Fakat ima istorijsku vrednost.



Elem, film je snimljen za potrebe televizije, ali je ubrzo stekao svetsku popularnost - ipak nikome nije bilo svejedno. Efekti korišćeni u filmu su za tadašnje uslove bili sasvim solidni, kao i šminka, tako da je po prvi put bez previše nauke i proseravanja, jedna mračna i realna katastrofa približena običnom gledaocu. Premijera filma na televiziji je bila prvorazredni događaj koji je posmatralo oko 100 miliona Amerikanaca, a drugi deo filma je protekao bez reklama, pošto nijedan sponzor nije želeo da se oglašava. Pomenuću još da je mreža ABC tokom emitovanja filma imala stotine otvorenih telefonskih linija čija je svrha bila da umiruje gledaoce. Intense, a? Pa o čemu se onda radi u filmu?

Nakon toliko puta već sažvakane hladnoratovske priče o incidentima "tamo negde daleko" koji eskaliraju, Sovjeti prvi lansiraju ICBM-ove na SAD, SAD odgovara, all hell breaks loose. Pratimo sudbinu jedne ruralne porodice, jednog studenta, vojnika i lekara. Prisustvujemo panici, haosu, nasilju, eksplozijama, destrukciji, pepelu, ruševinama, životinjskim i ljudskim ostacima, gladi, žeđi, sporom umiranju od radijacije... i još ponečemu. Ovakav film je maltene nemoguće spojlovati - onaj ko prati NFM od početka i koje preživeo "Threads" zna kako ovakva priča može da se završi. Nema happy end-a, samo gorčina.

Premda u mnogim segmentima plitak i nesavršen, film nosi jednu veliku vrednost koja možda pomalo iznenađuje, s obzirom na to da je u pitanu američka produkcija: lišen je hladnoratovske ideološke potke. Ne govori se o "our way of life" i ostalim kapitalističkim bulšitima. Istina, napad prvi počinju Rusi (to je bio jedini način da Ministarstvo odbrane SAD sarađuje sa filmskom ekipom), ali je film lišen propagande. Težište je na običnim ljudima, raznih fela, rasa, godina, zanimanja i obrazovanja. Kroz priču lekara se suočavamo sa strahotama radijacijske bolesti i kolapsom sistema zdravstvene zaštite. Kroz priču vojnika raketaša pratimo moralne dileme onih koji su "na prvoj liniji", koji kada jednom pritisnu dugme za lansiranje više nisu bitni. Posmatramo propast i urbane i ruralne sredine, propast pojedinca i eroziju porodice, nemoć nauke i medicine. Čak i brojni momenti u filmu u kojima se slavi i veliča humanost i empatija raspadaju se pod surovim teretom realnosti - sve je uništeno, a budućnost je mračna. Čak i nad naporima protagonista da ponovo uspostave kakvu-takvu normalu nadvija se senka bolesti, smrti i budućnosti, koja nikada nije izgledala tamnija. Bedak. Sve preporuke!



personal note: Steve Guttenberg koji oboleva od radijacijske bolesti je prajsles prizor. Posebno upečatljiva scena nakon napada: prizor livade sa mrtvim kravama dok pada pepeo u zastrašujućoj tišini - Meyer je koristeći filtere uspeo da izazove autentičnu jezu. Ima boljih, ima mučnijih, ima bolesnijih filmova, ali "Dan posle" je lektira. Ako vam se dopao duh postapokalitične zime u seriji "Jericho", ovo je film za vas. Cheers! Prevod dostupan na sledećem linku!

http://www.megaupload.com/?d=LP8UW8DZ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...