24.11.11

Nuklearni filmski maraton 2011! Epizoda 10 - "Special Bulletin", 1983



Nakon mini-serijala mučnih i nadasve poučnih dokumentaraca, vraćamo se igranim filmovima. Ovaj put – pravi biser žanra, film za koji skoro niko nije čuo, a koji stvarno vredi pogledati. Uostalom, malo koji film može da se pohvali sa ocenom 8.0 na IMDB-u. Check it out.

"Special Bulletin" – Edward Zwick, 1983.




trajanje: 95 minuta
uloge: Ed Flanders, Roxanne Hart, Christopher Allport
scenario: Marshall Herskovitz

OK, da vidimo šta smo do sada imali na meniju. Imali smo nuklearni rat između Zapada i Istoka. Imali smo havarije nuklearnih postrojenja. Imali smo hladnoratovsku paranoju. Ali ovo nismo imali: eko-terorizam. Mhm.



Šta se dogodi kada grupica entuzijasta (lulz) humane i pacifističke provenijencije reši da preuzme stvar u svoje ruke, zarobi taoce i zahteva da se određeni broj detonatora nuklearnih bojevih glava (vlasništvo američke vojske, of course) uništi? Na prvi pogled, reklo bi se da je u pitanju standardan hostage situation flick… Ali nije. Cimet na ovom sutlijašu predstavlja pretnja ove grupice da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni detonirati svoju sopstvenu nuklearnu bombu. Sad već postaje interesantno, riiight? :)

Odlična drama kojoj poseban feel daje način na koji je urađena. Ako se sećate prve epizode ovog maratona (“Countdown to a Looking Glass” – ko nije gledao, shame), ovaj film će delovati poznato. Zapravo, ovo nije klasično režiran film – mi zapravo gledamo program izmišljene TV stanice RBS. Sve počinje naivno. Reklame za serije i kviz, koje najednom prekidaju vandredne vesti. Novinar i kamerman RBS-a koji su na dokovima Čarlstona snimali prilog o štrajku bivaju uzeti kao taoci. Oni koji su ih kidnapovali prete nuklearnom bombom. Televizija uzima izjave zvaničnika, organa reda, stručnjaka, analitičara… Direktna uključenja sa lica mesta, opsada, dolazak interventne ekipe, reakcije javnosti… Prajsles i epik. Znači, kao da gledate direktan prenos kakvog svetskog sranja na nekom news kanalu. I samo to. Nema paralelne priče kao u “CTLG”, sve je sirovo, autentično, “nemontirano”.

Štaviše, sve je toliko autentično i realno da je tokom emitovanja ovog filma na američkoj TV išao ticker na kome je pisalo da je u pitanju dramatizacija, a svaki reklamni blok je bio praćen identičnim obaveštanjem. Pa opet, tokom emitovanja filma su zabeleženi slučajevi masovne histerije i panike u Čarlstonu (koji je izabran kao lokalitet za radnju filma). Glupi Amerikanci. :)



personal note: jedan od mojih omiljenih, definitivno. Zreo za rimejk. Štaviše, mogu da zamislim novu verziju, sa sve Twitter komentarima u tickeru… :) Ako ništa drugo, filmovi kao ovaj dokazuju da nije sve u efektima, CGI eksplozijama i ostalim novotarijama. Najtoplija preporuka!

http://www.megaupload.com/?d=S08GX4EV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...