15.11.11

Nuklearni filmski maraton 2011! Epizoda 3 - “Silkwood”, 1983



Pravimo mali predah sa ratovima, projektilima i zimama. Zašto? Ako nas je Černobilj išta naučio, to je da ne moramo da čekamo da neki poremećeni um lansira interkontinentalni balistički projektil sa nuklearnom bojevom glavom da bi morali da strahujemo od jonizujućeg zračenja. A napolju je već ionako isuviše hladno da bi se bavili nuklearnom zimom.

“Silkwood” – Mike Nichols, 1983



trajanje: 131 minut
uloge: Meryl Streep, Kurt Russell, Cher
scenario: Nora Ephron, Alice Arlen

Ako mislite da su Rusi tradicionalno nepouzdani, setite se incidenta na ostrvu Three Mile. A ako ne verujete ni Amerikancima, misleći da tamo radi neki Homer J. Simpson, onda se setite Fukušime. I’ve made my point.



Elem, film je baziran na istinitom događaju. Karen Silkwood (Meryl Streep) radi kao tehničar u nuklearnom postrojenju “Ker-MekGi” u blizini Oklahome. Živi sa dečkom Drew-om (jedna od boljih uloga Kurta Russella) i (gej) frendicom Dolly (Cher). Međutim, svakodnevna rutina postaje stvar prošlosti kada Karen uočava niz nepravilnosti i sigurnosnih propusta u radu nuklearnog postrojenja, koja ozbiljno ugrožavaju zdravlje njenih kolega. Kao da to nije dovoljno, Karenino uporno insistiranje na otkrivanju prave istine dovodi u rizik njen život, kao i živote svih koji su joj bliski. Kako se njena borba završila, možete videti i na Wikipediji, da baš ne spojlujem ceo film.

“Silkwood” je jako i teško ostvarenje. Ne samo zbog toga što je scenario baziran na istinitom događaju i što je taj događaj “pogodan” za eksploataciju na velikom platnu, već i zato što je glumačka postava fantastično iznela ceo film. Meryl Streep je nominovana za Oskara, Kurt Russell je bio iznenađujuće dobar (s obzirom na to da on pati od hronično lošeg izbora uloga), a Cher je pokazala da je možda i bolja glumica, nego pevačica. Mis’im, kao da je u to vreme bilo lako glumiti gej osobu koja nije tu samo da bi bila comic relief.

Film ima svoj tempo koji možda deluje kao spor, a radnja rastegnuta. Međutim, svaki segment filma je takav kakav jeste sa razlogom. “Silkwood” nije film koji treba da vas zabavi i da vam priču o Karen Silkwood sažvaće kao kakav loš dokumentarac kojim popunjavate slobodno vreme. U pitanju je drama koja nosi svoju težinu, sa fantastičnom glumačkom postavom i tematikom koja je, na našu veliku žalost, postala univerzalna: sudbina jednog whistle-blowera u sukobu sa moćnom kompanijom, problematika bezbednosti na radnom mestu i, verovatno najbitnije od svega (barem za ovaj filmski maraton) – nebezbednost u radu nuklearnih postrojenja.



personal note: “Silkwood” sam prvi put gledala sa 8 godina i scena koja mi se duboko urezala u sećanje je tzv. “Silkwood tuširanje”. Stvarno bi bilo gre’ota ne pogledati, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je u filmu Šer, koja glumi lezbu. I mean, come on! Ako to nije prajsles, onda ne znam šta jeste. Svet u kome to nije epic mi se ne dopada! :D Titl dostupan na ovom linku!

http://www.megaupload.com/?d=S0EP58S6
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...