20.11.11

Nuklearni filmski maraton 2011! Epizoda 8: "Chernobyl Heart", 2003



Današnja epizoda našeg freakish maratona je verovatno logičan nastavak prethodnog dokumentarca. Ako ste odgledali “Nuclear Nightmares” i ako su vas uveravanja naučnika ušuškala u neki privid sigurnosti i spokoja, vreme je da vas polijem kofom ledene vode.

"Chernobyl Heart" - Maryann DeLeo, 2003.



trajanje: 39 minuta

“Chernobyl Heart” prati irsku humanitarku Adi Roche u jednoj od svojih brojnih poseta kontaminiranim oblastima Ukrajine i Belorusije. U pomalo surovom suočavanju sa realnošću, iz prve ruke imamo priliku da vidimo kakve je posledice zaista ostavila černobiljska havarija i to na najosetljiviju populaciju: na decu.

Inače, humanitarni projekat “Chernobyl Heart” ima za cilj da oboleloj deci pruži adekvatnu medicinsku negu, bilo kroz dovođenje lekara sa strane koji operišu mališane, bilo kroz edukaciju lokalnog medicinskog kadra. Poseban akcenat je stavljen na zbrinjavanje obolelih od urođene srčane anomalije, koja je dobila naziv “černobiljsko srce” (radi se o defektu ventrikularnog septuma, iliti narodski rečeno, “rupi u srcu”, a koji se kod obolelih u kontaminiranoj regiji javlja u izuzetno velikom broju). Detaljnije na ovoj stranici.



Međutim, ne bi bilo fer da se ovom prilikom ne osvrnem na još par značajnih brojki koje verovatno nisu po volji ljudima iz IAEA. Dakle, godišnje se u Ukrajini rodi oko 6000 mališana sa genetskim manama, od čega će oko 3000 umreti zbog nedostatka adekvatne nege. Nakon 1986. godine, broj dece koja se rađaju sa defektima je povećan za 200%. Porast maligniteta oko 38%, porast broja obolelih od bolesti kardio-vaskularnog sistema – 41%. Bolesti koštanog i mišićnog sistema – 63%.



Svaki komentar na film je suvišan, pošto slike govore više i moćnije od bilo kakve statistike. 

personal note: izuzetno mučan film, ali takav i mora da bude. Nema ulepšavanja, nema šminke, samo surova realnost. 100% patnja.

http://www.megaupload.com/?d=LHQ1G9PO
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...