13.11.11

Nuklearni filmski maraton 2011! Epizoda 1: "Countdown to a Looking Glass" 1984



Aprila 2010. godine, na mom pokojnom blogu (ko se još seća dzejndou.com? :D) napravila sam top listu filmova koji se bave nuklearnim temama. Bilo je tu svega i svačega, od akcidenata u nuklearnim postrojenjima, pa do otvorenih ratnih sukoba; od holivudske A-produkcije, pa do BBC dokumentaraca. Međutim, čitajući taj tekst pre nekoliko dana, palo mi je na pamet da uradim “drugo izmenjeno i prošireno” izdanje.

Zašto? Više je razloga. Krenimo redom.

Mnogi od tih filmova zavređuju znatno više pažnje od svega 3-4 rečenice koliko sam mogla da im posvetim u jednom tekstu. Iz tog razloga, ovaj put će svaki film biti predstavljen zasebnim tekstom i malo detaljnijom recenzijom.

Drugi razlog: mnogi od ovih filmova nisu lako dostupni za gledanje. Istina, neki se još uvek mogu naći na YT, “iz milion delova” i lošeg kvaliteta. Skoro svi se mogu naći na torrentima i file hosting servisima, ali je i to nešto što iziskuje dodatni napor. Zato sam otišla korak dalje i svaki film sam lično okačila na MegaUpload, i to u formi jednog linka za koji vam ne treba registracija, a download je izuzetno brz i jednostavan. Posmatrajte ovo kao jedinstven način da obogatite sopstvenu filmsku kolekciju sa biserima jednog od omiljenih žanrova – filmova katastrofe.

Najzad – najnovija dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni ukazuju da, iako je hladni rat deo prošlosti, nuklearne tenzije ne samo da nisu splasnule, već se čini da su sve izraženije. Iako je ukupni broj nuklearnih bojevih glava manji nego ranije, još uvek ih ima više nego dovoljno da cela planeta ode u “tri lepe”. Povrh svega, mnoge zemlje intenzivno rade na razvoju sopstvenog nuklearnog naoružanja, druge zemlje na to glasno negoduju i čini se da nuklearna konfrontacija više nije tako nerealna, kakvom se činila pre 5 godina. Ukratko – nuklearna tematika se vraća, i to na velika vrata.

No, da ne dužim! Narednih par nedelja, na “Also spach Siobhán” imaćete jedinstvenu priliku da pratite Nuklearni filmski maraton (u daljem tekstu, NFM), ručno biranu selekciju filmova koji se bave stvarima za koje niko od nas ne želi da pređu sa filmskog platna u realnost ili da se ponove. 

Naslov kojim otvaramo filmski maraton zove se “Countdown to Looking Glass” iz 1984. godine. Uživajte!


“Countdown to Looking Glass” – Fred Barzyk, 1984


trajanje: 97 minuta
uloge: Scott Glen, Michael Murphy, Helen Shaver
scenario: Albert Ruben



Nuklearni filmski maraton započinjemo malo poznatim ostvarenjem iz 1984. godine, “Countdown to Looking Glass”. Film je snimljen 1984. godine i to za televiziju, tako da i ne čudi što nije stekao veliku popularnost izvan granica SAD, što itekako zaslužuje.



Ono što ćete čuti na samom početku filma, to je da je isti baziran na tzv. “ratnim igrma” kreiranim od strane vojnih stručnjaka. Mala digresija, “ratne igre” iliti “simulacije” predstavljaju teorijske i strateške analize potencijalnih sukoba. Uzimaju se u obzir brojni parametri i okolnosti, i na osnovu njih se prave predviđanja u kom pravcu neki konflikt može ići.

U ovom filmu, koji vešto kombinuje pseudo-dokumentarni stil sa standardnom dramom, pratimo nekoliko (poslednjih?) dana u životu ekipe koja radi na izmišljenoj CVN News mreži. Gledajući njihove vesti, pratimo eskalaciju oružanog sukoba na Bliskom Istoku. Film počinje izveštajima o terorističkom napadu na američku ambasadu u Saudijskoj Arabiji i krahu finansijsko-bankarskog sistema u SAD izazvanog nemogućnosti južnoameričkih zemalja da servisiraju svoje spoljne dugove, što kasnije prerasta u otovreni sukob između SAD i SSSR, koji sa svojim satelitima nastoje da obezbede kontrolu nad strateški bitnim Hormuškim prolazom između Omana i Irana (preko koga ide oko 40% svetskog prometa nafte). Paralelno, pratimo mladu političku novinarku CVN, Doris Waldorf koja je u intimnoj vezi sa jednim od savetnika u Beloj kući iz čega lako zaključujemo da ono što prikazuju mediji i ono što se zaista dešava nije uvek na istoj liniji.

Koncept koji je ponuđen u filmu “Countdown to Looking Glass” koji se sastoji od naizmeničnih “uključenja” u vesti stanice CVN i priče u “pozadini” predstavlja odličan format za ovaj tip filma. S jedne strane, izveštaji sa lica mesta (Saudijska Arabija, Hormuz, Moskva, London…) propraćeni prilično realističnim snimcima predstavljaju savršenu skicu spirale haosa; lančanu reakciju sačinjenu od poteza napravljenih na obe strane u sukobu, koji nezaustavljivo vode pravo u propast. Drugi segment priče, fokusiran na ličnu dramu protagonista filma deluje pomalo zapostavljeno u odnosu na dešavanja na međunarodnom nivou. Međutim, s obzirom na tempo filma i samu problematiku kojom se bavi, to je propust koji ne kvari sveukupni doživljaj filma.



“Countdown to a Looking Glass” je baziran na inteligentnom scenariju (worst case scenariju?), solidnoj glumi, realizovan na izuzetno originalan i upečatljiv način. Ono što ga čini aktuelnim je svakako i današnja situacija i tenzije oko iranskog nuklearnog programa.
personal note: jedan od mojim omiljenih. Realan prikaz koliko brzo stvari mogu da se otrgnu kontroli na tradicionalno zapaljivom terenu. Još uvek čekamo kvalitetnu DVD rip verziju, ali u međuvremenu i ova (jedina koja može da se nađe na netu) može da posluži.

http://www.megaupload.com/?d=WIBX6AQ8
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...