18.11.11

Nuklearni filmski maraton 2011! Epizoda 6: "The Battle of Chernobyl", 2006.



Napokon je došao red i na najveću havariju nuklearnih elektrana u ljudskoj istoriji. Za sada. Konačno - Černobilj. U svoj svojoj mračnoj moći, destruktivnom potencijalu i uspavanom zlu. Ako morate da odgledate jedan dokumentarac o Černobilju, vaša potraga je okončana - ovo je taj.

"The Battle of Chernobyl" - Thomas Johnson, 2006.



trajanje: 92 minuta

Uvod verovatno nije potreban, no ispoštujmo formu. 26. aprila 1986. godine, došlo je do teške havarije u reaktoru broj 4 sovjetske nuklearne elektrane Černobilj. Havarija je rezultirala eksplozijom tokom koje je u atmosferu izbačena količina od oko 190 tona radioaktivnog grafita i uranijuma.

Kroz razgovore sa akterima, ekskluzivne snimke sa lica mesta kao i obilje informacija koje su svojevremeno bile skrivane od javnosti, "The Battle of Chernobyl" nam pruža jedinstven uvid u katastrofu koja je zadala težak udarac atomskim entuzijastima, a 99% Belorusije učinila kontaminiranom. Kao da sama eksplozija reaktora nije bila dovoljno strašna, prava bitka za Černobilj je vođena u danima koji su usledili nakon eksplozije. Ono što znamo sada, a što se tada nije znalo, to je da je malo falilo da dođe do još veće katastrofe, koju nisu sprečili ni političari, ni naučnici, ni vojska, već rudari. No, da ne spojlujem previše.

Posebnu dramu nosila je evakuacija stanovništva iz obližnjeg grada, Pripjata. Za kratko vreme su bili prinuđeni da napuste svoje domove i budu razmešteni ko zna gde, nesvesni da je šteta već načinjena. Sve je propraćeno autentičnim snimcima iz samog grada neposredno nakon havarije; 'ladno je i filmska traka na koju je sve snimljeno oštećena radijacijom... A kad je traka stradala, možemo samo da zamislimo šta se dogodilo sa organima stanovnika Pripjata.

Iako se o Černobilju sve već manje-više zna, "Bitka za Černobilj" je dragocen dokumentarac i to iz nekoliko razloga. Pre svega - po prvi put je ispričana cela priča. Drugo - ni Černobilj, ni Fukušima nisu bili dovoljni da se opametimo (Kozloduj u Bugarskoj planira proširenje kapaciteta, mašala), a "fail safe" sistem ne postoji i niko ne može da garantuje da do havarije neće doći. Treće - "černobiljska bitka" još uvek traje. I trajaće još vekovima. Svaki put kada se u tom delu Evrope rodi dete sa deformitetom, svaki put kada neko klinče dobije rak tiroidne žlezde, to je repriza Černobilja. A u međuvremenu, betonski "sarkofag" kojim je reaktor "ograđen" samo što se nije raspao. Pravo je čudo što se već nije urušio. "Bog čuva budale", I guess. Samo ne znam do kada će nas čuvati.



personal note: dokle god prepotentni atomski entuzijasti ne pronađu način da Pripjat učine mestom bezbednim za život, dokle god isti ti genijalci i blistavi umovi ne pronađu način da pomognu hiljadama bolesnih i deformisanih zbog te jebene atomske energije – bilo kakva nuklearka u Srbiji ne dolazi u obzir. Kao ni bilo kakvo skladište nuklearnog otpada. Dosta bre! 

Titlovi dostupni na sledećem linku

MegaUpload linkove sam maznula sa najgenijalnijeg i najgotivnijeg bloga sa dokumentarcima - pogađate već: abraxas365dokumentarci.blogspot.com . Hvala Sinu! ;)

http://www.megaupload.com/?d=Y4E2G3LF
http://www.megaupload.com/?d=AZGYG4YE
http://www.megaupload.com/?d=8C07TK8J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...