22.7.11

Ultimativni fat loss vodič 4/4

U ljudskoj prirodi je da traga za prečicama. Opet se vraćam na svoj slučaj. Kada sam uspela da oslabim tih 25 kg, sećam se da nije bilo osobe koja me nije pitala: "Jao, šta si uradila? Šta si pila?" Moj odgovor je uvek bio isti: "Teretana i disciplina". I onda bih im nabrojala 3 zlatna pravila. Neverovatno je kako je svako od njih posle te moje rečenice imao isti razočarani izraz lica. Žao mi je, pipl, nema lakih rešenja. Nema prečica.

(U stvari, slagah vas. Svaki put kada su me pitali "Šta si uradila?" rekla bih im "Jela sam govna. Ozbiljno. Po 30 g 20 minuta pre obroka. I to je to. Možeš sve drugo da jedeš, dokle god smažeš malo fecesa". True story.)

I zaista je tako. Ne postoji magična pilula. Ono, "jedeš šta hoćeš, koliko hoćeš, popiješ 2 tabletice i mršaviš". To ne postoji. "Smršajte 7 kg za 10 dana?" Pa to ni liposukcija ne može da odradi. Ljudi, suština je jednostavna: ako hoćeš da smršaš, moraš da se pomučiš.

Međutim, iako ne postoji "magična" pilula za mršavljenje, postoje suplementi (dodaci ishrani) koji mogu da pomognu, ali jedino ako je ishrana sređena i ako ima fizičke aktivnosti. Ako mislite da ceo dan ležite na kauču, gledate TV i grickate čips, svaka investicija u suplemente je bacanje para. I to ne malih para.

No, ukoliko ste rešeni da stvar izgurate do kraja, ukoliko vam je ishrana sređena, ukoliko ne možete da se nasmejete k'o čovek jer imate upaljene trbušnjake i ako se na vašim dlanovima primećuju malecki žuljevi od sprava, onda postoji par sitnica koje će vam olakšati život.



Kada ste na redukcionoj dijeti, unos hranljivih materija (pa samim tim i minerala i vitamina) je smanjen. U principu, dobro koncipirana dijeta će vam obezediti sve što vam treba u dovoljnim količinama, ali neće škoditi da se "pokrijete" nekim kvalitetnim multivitaminskim preparatom. Ukoliko imate mogućnost izbora, uvek dajte prednost vrsti koja se uzima više puta tokom dana. Za razliku od onih "one-a-day" formula, ovakav unos će omogućiti kontinuirano snadbevanje vašeg organizma vitaminima i mineralima. Multivitamine uzimajte uvek uz obrok.

Pored multivitamina, jedna od korisnih stvari su i esencijalne masne kiseline, tj "zdrave masti", u narodu poznate kao "omega 3", ali i omega 6 i omega 9. Ne mogu dovoljno da nahvalim sve korisne osobine koje ove masnoće imaju, samo ću pomenuti da su za dijetu esencijalne i da čine čuda kada je kontrola leptina u pitanju. Takođe, snižavaju masnoće u krvi, čuvaju srce, dobre su za nervni sistem, imunitet... u name it. Možete se odlučiti za klasično riblje ulje, a postoji i vegetarijanska varijanta (koju praktikuje yours truly), a koja se sastoji iz biljnih ulja (laneno, susamovo, boražino ulje...). Ove vegetarijanske su nešto jeftinije i tromesečnu zalihu možete pazariti i za nešto više od 10 evra. U zavisnosti od proizvođača, koriste se 2-3 puta dnevno, naravno, uz obrok. Iako su u pitanju masti, kompatibilne su i sa low-carb, rotacijom i keto dijetom.

Ukoliko radite udarnički u teretani, nije zgoreg pomoći i svojim zglobovima. Glukozamin-sulfat je relativno jeftin i korisan suplement koji pomaže obnovu hrskavice. Pored toga, poboljšava sveukupno stanje zglobova i tetiva, naročito ako ih izlažete velikim naporima. Tokom moje "velike dijete", koristila sam kombinovani preparat glukozamin-sulfata i MSM-a, koji je za mesec dana uspeo da elimiše neprijatno krckanje u levom kolenu tokom izvođenja nekih vežbi. Obično se pije 2 puta dnevno, u zavisnosti od proizvođača. Uglavnom se nalazi u preprartima kombinovan sa MSM-om i hondroitinom.

L-karnitin - izuzetno korisna aminokiselina sa brojnim pozitivnim dejstvima. Između ostalog, ima dejstvo antioksidanta, a postoje i indicije da ima kardioprotektivno dejstvo. Dragocen je zbog svojstva da transportuje masnoće do mitohondrija, gde dolazi do njihove oksidacije. Ah, da. Znojićete se znatno više tokom treninga. ;) Smatra se prilično bezbednim suplementom. Da bi bio efikasan, vodite računa o doziranju. Uzimati količine manje od 1 g pre treninga je potpuno beskorisno. Preporučujem da ga koristite u tečnoj formi (pomeša se sa vodom), tako se najbolje apsorbuje. Pije se pre treninga.

Sitnice koje mogu da pomognu su:
Hrom pikolinat - smatra se da smanjuje insulinsku osetljivost (ali ne treba očekivati čuda)
Zeleni čaj - sadrži gomilu katehina i ima izraženo antioksidantno dejstvo. Opet - ima svrhe ako se uzima u većim količinama.
Blokatori ugljenih hidrata - bazirani na ekstraktu phaseolus vulgaris (famozni "Phase-2"). posebene vrste pasulja. Bezbedni za upotrebu, koriste se 15 minuta pre jela. Ne tako jeftina stvar.

Na kraju, kratak osvrt na jednu izuzetno profi klasu suplemenata bombastičnog naslova. U pitanju su famozni "sagorevači masti", tj fat burners.

Ne mogu dovoljno da naglasim koliko su u pitanju ozbiljne stvari. Da se odmah razumemo oko jedne stvari: ako ste zdravi, naročito ako vam je srce zdravo, ako nemate problema sa srčanim ritmom i pritiskom, ako se slepo i bespogovorno pridržavate dijete, ako ispuštate dušu u teretani i po 4 puta u toku nedelje, i najzad - ako ste dostigli "plafon" svog mršavljenja, tek onda možete razmišljati o upotrebi sagorevača. U pitanju su izuzetno kompleksni preparati koji će imati dejstvo jedino ako ste sredili ishranu i ne štedite sebe fizički. Ukoliko te 2 stvari nisu sređene, ukoliko je vaš višak nešto veći, NE KORISTITE IH. Šteta koju sebi možete naneti daleko prevazilazi potencijalnu korist.

Ono što morate da znate o sagorevačima: u pitanju su suplementi čije se dejstvo ispoljava na nekoliko načina. U 99% slučajeva su jaki termogenici i stimulansi, koji imaju i diuretski i laksativni efekat. Često sadrže supstnce koje potiskuju apetit, ali i nadražuju tiroidnu žlezdu. Njihovu osnovu najčešće čini kofein, i to u velikim dozama (govorimo o dozama i većim od 300mg), ali se neretko nalaze i druge supstance sličnog dejstva, kao što je sinefrin. Ono što se najčešće "uvezuje" sa kofeinom je i ekstrakt bele vrbe (Salix alba), koji je prirodni izvor acetilsalicilne kiseline. Takođe, tu je i ekstrakt zelenog čaja kao standardan sastojak. Ali to je samo vrh ledenog brega. Proizvođači često ubacuju i supstance kao što su johimbin HCl, tirozin, l-karnitin, 5-HTP (hidroksitriptofan), evodiamin, vinpocetin, gugulsteron, vitamini B-kompleksa, ali i manje količine psihoaktivnih supstanci kao što je PEA, tj feniletilamin.



Bez obzira na nerealne i agresivne reklame, suština je sledeća: ovi preparati će izvući maksimum iz vas tokom treninga, i to tako što će u vama pronaći snagu za još 10 minuta na traci za trčanje, još po 3 ponavljanja u seriji... Kick koji daje kofein u saradnji sa PEA će vas neviđeno motivisati, a neizdrž koju budete osetili će vas naterati da trčite do teretane ili radite "jumping Jack"-ove u miru i tišini svoje sobe. Što se tiče uticaja na samo masno tkivo, imaće efekta, ali ni približno toliko da opravdaju naziv "sagorevači". Ukratko, ovi suplementi će pomeriti granice vaše izdržljivosti na treningu, ali će vam dati i energiju da pregurate ceo dan potrebnu za svakodnevne poslove, čak i na "plitkoj" ishrani.

Međutim, iako sve ovo može delovati prilično primamljivo, NOTA BENE! Zbog velike količine stimulansa, ovi preparati itekako mogu da podignu pritisak i ubrzaju srčani rad. Iako su generalno bezbedni, neophodan je poseban oprez kada se koriste. Ako imate više od 20kg viška i povišen pritisak, uzimanje sagorevača vas može odvesti samo u hitnu pomoć. Ovo nije za šalu. Pamet u glavu. Pored toga, postoji čitav niz "neprijatnih efekata", kao što su "oily discharge" (koristite maštu :) ), glavobolje, učestalo uriniranje, mučnina, bol u abdomenu...

Iako sam prvobitno planirala da ova priča o "ultimativnom mršavljenju" ima 4 dela, u međuvremenu su pokrenuta još neka pitanja u komentarima, tako da će nakon ovog teksta uslediti i "addendum". ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...