Već smo sa neskrivenom setom konstatovali da nam šećer nije prijatelj kada su dijete u pitanju, a da slatkiši predstavljaju nešto na šta moramo da zaboravimo. Takođe, već smo pomenuli da postoje „alternative“ kada su slatkiši u pitanju, a to su proteinski barovi.
Za razliku od „običnih“ slatkiša i čokoladica, natrpanih lošim mastima, prepunih ugljenih hidrata i praznih kalorija, proteinski barovi predstavljaju odličan izbor za obrok bilo kad tokom dana. Pružiće vam dugotrajan osećaj sitosti, a vašem telu preko potrebne nutrijente, bez loših kalorija i osećaja griže savesti.
Kako to? Ukratko – ovaj proteinski pored proteina sadrži zdrave esencijalne masne kiseline, vlakna i korisne ugljene hidrate. Znači – ovo je sve, samo ne džank. ;)
Ah, da, zaboravih da napomenem – izuzetno su ukusni. :)
Da vidimo šta vam treba!
1) whey protein – možete ga naći u svakoj prodavnici sportske ishrane. Za jedan „batch“ će vam biti potrebno 200g. U ovom receptu sam koristila AllMax AllWhey od vanile (taj sam imala u šteku), ali vi možete koristiti bilo koji, u zavisnosti kakvog ukusa želite da vam bude proteinski bar.
2) ovsene pahuljice – trebaće vam 100g. Slobodno koristite one najobičnije na meru, nema potrebe za fensiranjem.
3) laneno seme – idealno bi bilo mleveno (može se kupiti u DM marketima), a ukoliko imate blender kod kuće, izblendajte 1 ½ supenu kašiku.
4) kakao – obični, bez dodatka masnoće. Trebaće vam 1 supena kašika. Doduše, ako je vaš whey od čokolade ili voćnog ukusa, ovu stavku možete da preskočite.
5) mleko sa smanjenim procentom masti – što niže, to bolje. Računajte na 150 ml.
6) buter od kikirikija – 1 veeelika supena kašika. Koristila sam ovaj, koji smatram najkvalitetnijim na našem tržištu.
To je to što se sastojaka tiče. Priprema je jednostavna. Obezbedite veliku posudu za mešanje, kao i manji poslužavnik ili posudu na koju ćete izliti masu.
Prvo dodamo whey, pa ovsene, mleveno laneno seme i kakao. Naravno, sve suve sastojke dooobro promešamo.
Onda dodamo buter od kikirikija i sipamo mleko. Ako niste do ovog trenutka oprali ruke, operite ih. Moraju biti čiste za ono što predstoji, a to jeee... mešanje!
Neću vas lagati, mešanje uopšte nije lako. Masa je takva da je nemoguće umešati je uz pomoć varjače, i to zbog lanenog semena. Naime, kada se jednom samelju, semenke lana u kontaktu sa mlekom (ili vodom, whatever) formiraju jednu izuzetno gustu i lepljivu masu, tako da nećete imati mnogo vremena. Dooobro izgnječite, izmešajte i ujednačite masu.
Dok vam se ruke još uvek nisu stegle, masu izlijte na poslužavnik koji ste prethodno pripremili. Raširite je po celoj površini (koliko ste u mogućnosti, ovo uopšte nije lako), i ostavite je u frižider na par sati. Nakon toga, izvadite poslužavnik, isecite barove u veličinu koja vam odgovara i uživajte u izuzetno zdravoj poslastici. Od ove mase se može napraviti otprilike 8 proteinskih barova, prosečne kalorijske vrednosti od oko 260 kcal (ima dosta varijabli u receptu, tako da je ova vrednost odokativna).
Bonus: oni koji nisu na žestokom „sečenju“, mogu staviti i poneku suvu grožđicu, a površinu možete posuti seckanim sirovim kikirikijem ili bademom.
sandrakravitz 74p · 714 weeks ago
SiobhanFaber 67p · 713 weeks ago
sandrakravitz 74p · 713 weeks ago
@poparasan · 714 weeks ago
Zato je na primer mlecni puter 300 puta bolji od onih biljnih gluposti koje naprave haos sa tvojim enzimima.
SiobhanFaber 67p · 713 weeks ago
Mada i sam ukus mi je upitan. Mislim da sam jedina osoba koja obožava galete od pšenice. :)
@poparasan · 713 weeks ago
SiobhanFaber 67p · 713 weeks ago
hejterka 36p · 713 weeks ago
Anywho, jako interesantan recept, must try it sometime. Meni je u mojoj ishrani nutricionista svojevremeno preporucio corny bar od kojih ja najvise volim sa lesnikom, a ja ga usput kasnije zamenila sa nestle fitness bar, jer nisam ljubitelj bonzita i slicnih, pa mi to nekako ima najbolji ukus. Mada, to je vise kao zamena za cokoladice nego da ima neku realnu proteinsku vrednost, ja mislim. Zbog toga ce se ovo proba *-*
SiobhanFaber 67p · 713 weeks ago
Za lan kažu da je fora da se samelje, pošto 90% korisnih stvari u njemu može da se oslobodi u organizmu tek kada se semenka samelje i kada se taj "omotač" uništi. Ovako samo nabubre i izađu "netaknute". :D
sandrakravitz 74p · 713 weeks ago
Dejan Vesić · 713 weeks ago
Znam da zvuči kao izvlačenje, ali uz moj radni ritam i malu bebu, teško da mogu da nađem vremena za uradi-sam proteinske table :-)
SiobhanFaber 67p · 713 weeks ago
Bonžita i Corny - sve je to OK, ali umereno, pošto je prepuno šećera. Ali ako već mora da se bira - kupujmo domaće. ;) Uzgred, mislim da po "zdravim hranama" (zdravo my ass :D ), mogu da se pazare i neke makrobiotičke bonžitaste tablice, koje ne sadrže šećer, već maltex, tj ječmeni slad. That's cool.
komentar :) · 710 weeks ago
bubemoje 16p · 710 weeks ago