29.7.11

Kick-in-a-butt proteinski bar





Već smo sa neskrivenom setom konstatovali da nam šećer nije prijatelj kada su dijete u pitanju, a da slatkiši predstavljaju nešto na šta moramo da zaboravimo. Takođe, već smo pomenuli da postoje „alternative“ kada su slatkiši u pitanju, a to su proteinski barovi.

Za razliku od „običnih“ slatkiša i čokoladica, natrpanih lošim mastima, prepunih ugljenih hidrata i praznih kalorija, proteinski barovi predstavljaju odličan izbor za obrok bilo kad tokom dana. Pružiće vam dugotrajan osećaj sitosti, a vašem telu preko potrebne nutrijente, bez loših kalorija i osećaja griže savesti.

Kako to? Ukratko – ovaj proteinski pored proteina sadrži zdrave esencijalne masne kiseline, vlakna i korisne ugljene hidrate. Znači – ovo je sve, samo ne džank. ;)

Ah, da, zaboravih da napomenem – izuzetno su ukusni. :)

Da vidimo šta vam treba!

1) whey protein – možete ga naći u svakoj prodavnici sportske ishrane. Za jedan „batch“ će vam biti potrebno 200g. U ovom receptu sam koristila AllMax AllWhey od vanile (taj sam imala u šteku), ali vi možete koristiti bilo koji, u zavisnosti kakvog ukusa želite da vam bude proteinski bar.



2) ovsene pahuljice – trebaće vam 100g. Slobodno koristite one najobičnije na meru, nema potrebe za fensiranjem.

3) laneno seme – idealno bi bilo mleveno (može se kupiti u DM marketima), a ukoliko imate blender kod kuće, izblendajte 1 ½ supenu kašiku.

4) kakao – obični, bez dodatka masnoće. Trebaće vam 1 supena kašika. Doduše, ako je vaš whey od čokolade ili voćnog ukusa, ovu stavku možete da preskočite.

5) mleko sa smanjenim procentom masti – što niže, to bolje. Računajte na 150 ml.

6) buter od kikirikija – 1 veeelika supena kašika. Koristila sam ovaj, koji smatram najkvalitetnijim na našem tržištu.

To je to što se sastojaka tiče. Priprema je jednostavna. Obezbedite veliku posudu za mešanje, kao i manji poslužavnik ili posudu na koju ćete izliti masu.

Prvo dodamo whey, pa ovsene, mleveno laneno seme i kakao. Naravno, sve suve sastojke dooobro promešamo. 



Onda dodamo buter od kikirikija i sipamo mleko. Ako niste do ovog trenutka oprali ruke, operite ih. Moraju biti čiste za ono što predstoji, a to jeee... mešanje!

Neću vas lagati, mešanje uopšte nije lako. Masa je takva da je nemoguće umešati je uz pomoć varjače, i to zbog lanenog semena. Naime, kada se jednom samelju, semenke lana u kontaktu sa mlekom (ili vodom, whatever) formiraju jednu izuzetno gustu i lepljivu masu, tako da nećete imati mnogo vremena. Dooobro izgnječite, izmešajte i ujednačite masu.

Dok vam se ruke još uvek nisu stegle, masu izlijte na poslužavnik koji ste prethodno pripremili. Raširite je po celoj površini (koliko ste u mogućnosti, ovo uopšte nije lako), i ostavite je u frižider na par sati. Nakon toga, izvadite poslužavnik, isecite barove u veličinu koja vam odgovara i uživajte u izuzetno zdravoj poslastici. Od ove mase se može napraviti otprilike 8 proteinskih barova, prosečne kalorijske vrednosti od oko 260 kcal (ima dosta varijabli u receptu, tako da je ova vrednost odokativna).



Bonus: oni koji nisu na žestokom „sečenju“, mogu staviti i poneku suvu grožđicu, a površinu možete posuti seckanim sirovim kikirikijem ili bademom.

Comments (14)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
njam!
2 replies · active 713 weeks ago
A tek da ga probaš... :) Ponesem uzorke kad budem dolazila u NS. :) Mada je velika verovatnoća da ću ih pojesti pre Beške, al' 'ajd... :)
Meni taj aspekt ukusa low-fat stvari nikada nije bio relevantan, pošto ih nikada ne jedem u singl varijanti. Ella sir je odvratan i bljutav, al' kad se pomeša sa Step sokićem, da vi'š miline, k'o voćni jogurt. :)
Mada i sam ukus mi je upitan. Mislim da sam jedina osoba koja obožava galete od pšenice. :)
Vidi, u načelu se slažem da su u 90% slučajeva, full strength opcije bolje i manje štetne od redukovanih, light i diet verzija. Samo što ponekad tako naiđe period u životu kada si u fazi brojanja makronutrijenata i tih kerefeka, pa čak i svesno pristaneš na malo "veštaka" zarad ostvarenja "višeg cilja". :)
Lini semen ili seme lana bubri u dodiru sa tecnoscu, zbog toga se i koristi kao zapreminski laksans i preporucuje se u dijetama i slicnim stvarima, a ima toliko malo side effects da se cak daje i deci u terapiji opstipacije :) :geek:

Anywho, jako interesantan recept, must try it sometime. Meni je u mojoj ishrani nutricionista svojevremeno preporucio corny bar od kojih ja najvise volim sa lesnikom, a ja ga usput kasnije zamenila sa nestle fitness bar, jer nisam ljubitelj bonzita i slicnih, pa mi to nekako ima najbolji ukus. Mada, to je vise kao zamena za cokoladice nego da ima neku realnu proteinsku vrednost, ja mislim. Zbog toga ce se ovo proba *-*
2 replies · active 713 weeks ago
Corny i Bonžita su OK varijante, ali su više ugljenohidratne. :S To im je jedina mana. :) Inače, Corny čoko-banana je ukusan kao greh... :)

Za lan kažu da je fora da se samelje, pošto 90% korisnih stvari u njemu može da se oslobodi u organizmu tek kada se semenka samelje i kada se taj "omotač" uništi. Ovako samo nabubre i izađu "netaknute". :D
svašta ja nešto saznam od vas :))
Šta preporučuješ od kupovnih stvari? (ili onih iz zdrave hrane)? Corny i bonžita?

Znam da zvuči kao izvlačenje, ali uz moj radni ritam i malu bebu, teško da mogu da nađem vremena za uradi-sam proteinske table :-)
2 replies · active 710 weeks ago
Nemoj da se vadiš, ovo se spremi za 5 minuta. Bukvalno. :)

Bonžita i Corny - sve je to OK, ali umereno, pošto je prepuno šećera. Ali ako već mora da se bira - kupujmo domaće. ;) Uzgred, mislim da po "zdravim hranama" (zdravo my ass :D ), mogu da se pazare i neke makrobiotičke bonžitaste tablice, koje ne sadrže šećer, već maltex, tj ječmeni slad. That's cool.
komentar :)'s avatar

komentar :) · 710 weeks ago

možda će tebi ili nekome od čitalaca biti od pomoći : http://www.pouke.org/forum/index.php/topic,16684....
Svašta danas naučih!!! Predstavu nemam gdje se kod nas prodaju ovi whey proteini, ali valjda ću ga naći...

Post a new comment

Comments by

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...