19.4.11

Enhenseri

Rob navike.

Dan počinje ovsenim pahuljicama. Nekad sam ih miksala sa sojinim mlekom, ali kako sam prestala da budem  vegan i vratila se vegetarijanstvu, mešam ga sa whey-om. Čokoladnim, jbg. Smor je što moram da čekam barem 20 minuta da ovsene smekšaju. U praksi, to znači da moram da ustanem 20 minuta ranije, što je luksuz koji retko kad sebi mogu da dozvolim.
Ako sam baš u žurbi, sručim MRP. Meal Replacement Powder iliti zamenu za obrok. „Najvolim“ Labradin sa ukusom jagode. Sve je tu. Oko 300kcal, od čega 40g proteina, 20ak grama UH, od čega 8 grama vlakana. Naravno, bez trans-masti. Kesicu smućkam sa 3 dl hladne vode u najobičnijem šejkeru. A ako me ne mrzi da posle čistim blender, onda korstim Labradu od vanile, ubacim i šaku jagoda ili malina in d miks, kao i malo mlevenog lanenog semena. To me drži sitom otprilike 4 sata. Posle je vreme za „refuel“. Jabuka odlično odradi posao.

Čini vam se da zdravo živim? Ne jedem meso, izbacila sam šećere, „loše“ masti, gazirano? Ne konzumiram duvan, alkohol? Čitajte dalje.

Koristim „enhancer“-e. Pitate se, „šta su enhenseri?“ To su suplementi. Legalne stvarčice koje me održavaju u zdravom, društveno-korisnom i overall funkcionalnom stanju.



Uz jutarnji šejk ili ovsene neizostavni elementi su multivitamin i esencijalne masne kiseline, u narodu poznate kao „Omega 3-6-9“. Kada kažem „multivitamini“, ne mislim na one one-a-day formule koje su dobre samo za penzionere i predškolsku decu. Koristim „drugačije formulisane“ multiće. 2 tablete uz doručak, 2 uz ručak i 2 uz večeru. Time raspoređujem steady flow vitamina i minerala tokom čitavog dana. Kada bih srokala sve odjednom, sav višak bi završio u urinu par sati kasnije.

Kako ne jedem ribu (duuuuh), koristim omega 3-6-9 iz biljnih izvora. Moj izbor je laneno ulje. Organsko, hlado ceđeno. Jeftino i odlično izbalansirano. Inače, omega masne kiseline su odlični kardioprotektivi, štite srčku. A mojoj treba zaštita – iz prostog razloga što kao pogonsko gorivo koristim kofein.

Ne iz kafe, a naročito ne iz energetskih napitaka. Guarane, Boosteri, Red Bullovi... amaterske stvari, koje sam i ja nekada revnosno koristila. Prepune šećera i džanka. Koristim isključivo čist kofein, farmacetuske klase. Ukoliko taj dan idem u teretanu ili imam kakvu napornu fizičku aktivnost (npr trčanje), uz kofein drmnem i tirozin. Jašta. To dvoje kad se udruže, prag vaše fizičke izdržljivosti se podigne za barem 40%. Odokativno. A osećam se kao da sam „On the top of the freakin’ world“. A posle treninga ponovo sručim proteinski šejkić, sa ukusom čokolade. Bez šećera, sa svega 1 g UH. Ponekad ubacim i esencijalne amino-kiseline. It’s all good. Kada ne možeš da jedeš redovno, kada i kako treba, moraš da se krpiš alternativnim metodama.



Trudim se da spavam 8 sati svakog dana. Nekad mi to ne pođe za rukom, sastavim svega 5-6, ali to nadoknadim već narednog slobodnog dana, kada sastavim 10. Ponekad mi dan prođe na 2 proteinska šejka i 3 porcije salate. Raw, bez fensi salatnih preliva. Zaljućenih do te mere da slinim i plačem dok jedem. Hard core.

I sve ovo vreme, kako sam u potpunosti oslonjena na „enhensere“, nisam imala nazeb. Opštu slabost koja zna da prati usporen rad tiroide sam u potpunosti anulirala uz pomoć kofeina i energetika. Krvna slika mi je OK.

Funkcionišem.

Da li je ovakav način „ishrane“ dobar? Sigurno da nije idealan. I ne preporučujem ga nikome ko sve ovo može da obezbedi na neki „normalan“ način. Ja ne mogu – zato koristim enhensere. Zato što me enhensuju. Oni nisu za svakoga, ali to već znate i sami.

Pa opet, moja tabletica od 100mg dehidrovanog kofeina izaziva veću sablazan od pušača koji troši 2 pakle dnevno. Ili nekoga ko klopa gigantski hamburger sa pomfritom i majonezom. To što posle teretane popijem proteinski šejk (koji se dobija mikrofiltracijom najobičnije surutke) je „strašno i jezivo“. A zaprška nije.

Ma važi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...