10.1.11

How to be tough?

#1 Voli sebe – to nikako ne znači da treba biti sebičan. Naprotiv. Ako ne ceniš i ne poštuješ sebe, teško da možeš očekivati da te drugi cene i poštuju. Zdrav ponos i samopoštovanje su esencijalni.

#2 Kada se nađeš pred poteškoćom, nije dovoljno da imaš samo „plan B“. Potrebni su ti planovi B, C, D i E. Nadaj se najboljem, budi spreman na najgore.

#3 Hejtuj. Ali pravično. Konformizam je loš. Kritika je sjajna stvar, dokle god je dobronamerna.

#4 Razgraniči ko su ti prijatelji, a ko poznanstva. Često revidiraj obe grupe.

#5 Ne dozvoli da te tuđa zloba povredi. Retki su ljudi čije mišljenje treba da ti bude bitno.

#6 Niko nije savršen. Pa ni ti. Sasvim je u redu ispoljavati slabosti, ali ne sve, i ne pred svima.

#7 Manipulisanje drugima je ružno. Prihvatljivo je samo u slučaju da je dobro koje želimo da postignemo zaista vredno degradiranja sopstvenih moralnih principa i gubitka odnosa poverenja sa manipulisanom osobom.

#8 Laži su često neizbežne u određenim situacijama, ali se situacije u kojima dolazimo u priliku da lažemo mogu izbeći. Sitne, bezopasne laži za „jednokratnu“ upotrebu su prihvatljive i uobičajene, a krupne laži se pre ili kasnije obijaju o glavu.

#9 Apgrejduj sopstveni karakter – konstatno. Temeljno sagledaj sopstvene karakterne mane i nedostatke i radi na njihovom otklanjanju. Posmatraj svoju ličnost kao operativni sistem... Svakodnevno uočavaj nove manjkavosti i svakodnevno „patch“-uj svoj OS. „Beta“ je samo privremeno stanje uma.

#10 Hakuj sopstvenu percepciju proširenjem sopstvene baze znanja. Ništa nije „crno-belo“. Čitaj, uči, kontinuirano se edukuj. Jedina loša knjiga je ona koja je nepročitana. Ne postoji beskorisno, već samo neiskorišćeno znanje.

#11 Mind over matter. Ne robuj materijalnim stvarima, bez obzira da li su u pitanju poroci, hrana ili tehnika.

#12 Neguj sopstvenu empatiju, nisi životinja.

#13 U konfliktima, uvek se barem na kratko stavi u poziciju druge strane. Uvek postoje olakšavajuće okolnosti. I uvek revidiraj sopstveni stav pre nego se uključiš u polemiku.

#14 Nikada ne nameći svoj stav, čak i kada si 100% u pravu. Iznesi argumente biranim rečima i ohrabri sagovornika da sam dođe do zaključka sličnog tvom.

#15 Spoljašnjost je samo ambalaža, osuđena da pre ili kasnije propadne. Trudi se da ti „hardver“ što duže traje. Vodi računa o sopstvenom zdravlju, kroz čeličenje volje, čeliči i organizam.

#16 Ako negde napraviš grešku, pokušaj da je ispraviš, ma koliko teško bilo. Preuzmi odgovornost, izvuci pouke i očisti sopstveni nered. Nauči da kažeš „izvini“.

#17 Ceni ljude koji ti ukazuju na greške, kloni se laskavaca.

#18 Ukoliko nepravedno budeš doveden u neprijatnu situaciju, izdigni se i dostojanstveno istrpi sve nedaće. Jedino tako ćeš iz njih izaći kao pobednik, jači nego pre.

#19 Budi spreman na žrtvu zarad solidarnosti i pravičnosti. Zapamti: svako od nas svojim ponašanjem treba da daje primer ostalima. Bitne stvari traže velike žrtve.

#20 Bio vernik ili ne, živi, misli i delaj kao da će sutra neko mnogo moćan da podvuče crtu i sabere sve tvoje minuse i pluseve.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...